0

BAYANG-BAYANG



BAYANG-BAYANG...

Kelihatannya berdiri…menanti…
Menjinjing langit ilmu…

BAM! BAM! BAM!

Siapa tu?..
Ohh…Bayang-Bayang…
Lambat awok balik…

BAM! BAM! BAM!

Siapa?..
Siapa?!...
Ohh…Bayang-Bayang…
Hang pi mana?...

BAM! BAM! BAM!

Tap…tap…tap…
Ohh…Bayang-Bayang…
Ingat tak tubik…

BAM! BAM! BAM!

Siapa!!!...
Ohh…Bayang-Bayang…
Kuliah batal..tahu doh..jamal gitau tadih…

BAM! BAM! BAM!

Tidak ku menyangkakan ini yang terjadi…bila si dia undur diri ..lalalalalala
Ohh…Bayang-Bayang…
Baby n Ema lepak sini jap tau…

Berkening teduh…
Berwajah hening…
Menangkap perlahan…
Pulasan kamar…

ASSALAMUALAIKUM…

Kamar sepi halba dingin…
Beda kamar 2 penjuru lawanan…penuh kehangatan…
Tiada kerisauan…
Gebar kuning menguliti dinding kulit…
Kelam mewarna siang…

..........Bayang-Bayang berhenti di garisan ini..........

Melabuh pandangan…
Kosong...

Kamar 2 penjuru…
Kosong…

Ditinggalkan…
Kosong…

Bayang-Bayang seorang…
Saat-saat akhir…
Dalam bayang-bayang…

Koi mimpi dapat persatuan… awok…lupakan jelah dia…jaga diri baik-baik…

Hang jangan lupa kat aku…aku nak gak tunang tahun ni…

Orge ingak nok sambung belaja..degree…bose…dakpun kijo…

Kelik ni…oghe nok kurus…tak tahulah...

Baby ema jom gi pucong gaden…ajak is ngan pacit sekali...


..........Bayang-Bayang berhenti di garisan ini..........

Lembayung bebayang…
Mengekori…
Meliliti…
Titisan payungan…Bayang-Bayang…

EMM…

EHMM…

EHMMM…

Mengeluh?...Bukan…
Mendesah?...Bukan…
Mencarut?...Bukan...

Menghela nafas barakah…
Menghimpun tautan kolbi…
Menyerap serat nadi…

Bayang-Bayang…si pengukir hati…
Melintasi babak silam…
Menghembus sadar zarah kelam…

..........Bayang-Bayang berhenti di garisan ini..........



video
0

WIDAD REHAL HATI


Tertulis sudah hijab Illahi...

Siapa gerangan Rehal Hati...

Kan ku buka Widad Jantung Hati...

Sebagai kabul bacaan syukurku nanti...


Insyirah diri ditahan lagi...

Wafa Udaimatunnur...

Bukti sedari awal redha di taman hati...


Rehal Hati tidak mengetahui...

Siapa gerangan Jantung Hati...

Rehal Hati ditemui...

Istikharahti Jantung Hati...


Bait-bait Jantung Hati...

Tidak sabar untuk melengkapi...

Tulang rusuk kiri...Rehal Hati...

Jantung Hati...bersilang pangkah...Rehal Hati...

Jantung Hati beramanat diri...

Cinta Illahi kekal abadi...

Kelak ketemu Rehal Hati...

Takhtakan bahagia buatnya nanti...

Si Rehal Hati menatang Si Jantung Hati...

Janjimu Tuhan..ku tahu..jawapan pasti...


Walau terputus ikatan ini...

Aku redha kehendak Illahi...

Relaku kerna putus mati...

Terpisah kita di negeri abadi...


Wahai Widad...

Wahai Insyirah...

Wahai Wafa Udaimatunnur...

Cahaya fana...dari Jantung Hati...

Penyambung ikatan...buatmu Rehal Hati...


(ori by along)

0

JBi AKU?



KATAKU PADANYA: Maaf.

KATAKU PADANYA: Aku tidak tahu..JBi AKU?
KATANYA PADAKU: Mengapa?

KATAKU PADANYA: Benar niat hanya...JBi AKU. Tapi aku berfikir..apa JBi AKU?

KATAKU PADANYA: Jika benar JBi AKU..Aku mohon petunjuk..Apakah JBi AKU satu rezeki yg
baik untuk hidup dan matiku...Jika YA..JBi AKU..rela.

KATAKU PADANYA: Jika TIDAK JBi AKU..maka takdir rezeki ALLAH luas..aku rela...mana
ALLAH tentu buatku.

KATAKU PADANYA: Harapan JBi AKU..jangan

KATANYA PADAKU: Aku berharap tinggi tidak.

KATANYA PADAKU: Terpulang kepada niat individu.

KATANYA PADAKU: Itu hak kamu.

KATANYA PADAKU: Itu peluang hidup kamu. Masing-masing ada rezeki.

KATAKU PADANYA: Aku harap..jangan sedih..kiranya JBi AKU..bukan.

KATANYA PADAKU: Tidak mengapa..paksa JBi..bukan.

KATAKU PADANYA: Aku tahu kelak sedih..JBi aku..diajar.

KATANYA PADAKU: Tidak mengapa..faham.

KATAKU PADANYA: Terima kasih

KATANYA PADAKU: Sama juga.
2

AKU DAN CITA2..

Masa aku geledah arkib..aku jumpa dokumen hayat kecil. Nostalgia beberapa detik di meja guru setiap tahun..Dlm byk2 rekod..aku paling tertarik dengan KAD REKOD PERSEKOLAHAN MURID SEKOLAH RENDAH..part mana? aku rasa korang pun mesti alami benda yg sama..APA SAYA HENDAK JADI BILA SAYA BESAR (Pilihan Pekerjaan Oleh Murid)

Nilah cita2 aku..yg saban tahun bertukar jew..

Tahun/Darjah Pilihan 1 Pilihan 2 Pilihan 3

1989 1 Ros Guru Pramugari Jururawat

1990 2 Ros Ustazah Guru Pramugari

1991 3 Ros Guru Jururawat Penyiasat

1992 4 Ros Guru Jururawat Polis

1993 5 Ros Guru Jururawat Pramugari

1994 6 Ros Guru Jururawat Ustazah

Aku dah rasa 3/4 dari job di atas tu..mcm mana..senang jew..

  • Guru- Sebelum tadika aku dah expert dengan penulisan dan pembacaan ABC 123 ejaan A Y A M, E PA L n perkataan yg perlu dieja..Biasanya akulah owang yg paling awal ngadap (hanto) buku latihan..yg len2 terpaksa drift kejo aku...heheh bentang beso2 atas meja cikgu dengan tgn aku penuh ngan cokodok bom tajaan mak kepada kawan aku yg berjaya mendapat tender kueh tadika agaknya masa tu..Cikgu hasnah bengkeng ngan aku..mungkin saiznya yg agak beso maka layaknya dia digelar guru..kukkuk Cikgu Roslinda xpernah pukul aku ngan pembaris panjang kaler kunin..sbb..aku selalu tengok cikgu linda dating belakang toilet ngn pakwe dia..hehehhe pakai baju pink tu...emm berbalik kepada jawatan aku...lepas pok amai2 ngan Opi...aku g umah Iben..bukanlah Iben merupakan pelajar bermasalah pembelajaran tapi dia telah menobatkan aku sebagai gurunya..maka bermula dari situlah aku menjadi guru tadika part timenya..selepas bermain sep sep bom bom ngan opi..

  • Ustazah- Aku pun sama cm kekanak yg lain..kena hanto belajar agama..Tiap2 hari aku bawak al-quran. Biasanya aku kena cari tajwid..aku selalu tido masa ustazah aku ngaji..tapi dia xpernah marah aku..tapi agak2 turn aku kena baca..aku xlah tido..hehehe Masa kecit aku pernah tanya..ibu..napa along kena pi sekolah agama..kan sama ptg pun pi sekolah jugek.. Kata ibu..nanti along jadi anak baik..Apa pun aku suka kain kaler ijo tu..ranking aku biasa 1-4..suka dapat hadiah..owang tepok tangan..heheh..paling best ustaz ckp kat odience aku pakar sejarah..heheh nak tamat darjah 6..ustaz galakkan aku aply sekolah agama..sbb aku pikir aku ni bukanlah baik sangat..sbb ketika itu aku berkecenderungan untuk beruniform pendek kaler biru awan dengan tocang 1 xpun riben putih, merah, biru, itam..di sebuah sekolah sekular..maybe..Ting 3..aku dah pakai tudung..walaupun xbetol2..acah2..tapi..slow2..aku belaja tutup orat..dak2 lelaki selalu cakap..ko ni baiklah..cm ustazah..secara auto..aku dah dapat gelaran tu..eheh..so xyah lah aku susah2 aply job ni..eheheh

  • Polis- Disbbkan abah polis..maka cita2 aku pun polis lew jugek..Abah..esok beso..along nak jadik polis..Adik pun sama..(adik aku menyampok)..walaupun jap2 dia nak jadik bombe..jap2 nak jadik asko..hehhe Abah selalu bwk aku g opis merangkap secretary dier..buat kejew2 admin..nanti aku dapat upah..kadang not ijo..kdg not merah..hasil rajin aku tlg abah..aku g opis abah aply senyap2..abah xgalak aku jadik polis..tapi nasib baik aku xdpt..sbb..cepat kesian..nanti aku berkawan baik dengan banduan..hehehh..cukuplah aku pasang butang kilat2 uniform abah..heheh

  • Jururawat- Dlm byk2 job..inilah job yg paling aku sukew..missi xbertauliah hehheh masa aku banyak ngan doc n patient..aku buat obat..n aku juga mkn obat..apa jew obat yg ada aku mkn..dh free..xkeno bayar..Tapi xbest sbb..aku xde MC cam owang lain..heheh doc napa saya xleh dapat MC?..Boleh..u leh dapat..tapi..u punyew MC 32 hb...siot..heheh Aku paling sukew wat dressing..satu hari dekat 10 owang aku balot luka..yg bestnya..patient suka aku yg dressingkan..mana itu Missi?..tala masuk ini jam ah..xpalah..nanti dia punya jam i masuk..heheh mcm2 luka aku balot..n mcm2 organ n abdomen manusia aku balot..kesian kalau yg kencing manis..sampai dah reput kaki kena cuci n balot..tapi luka yg paling tragis bagi aku..breast cancer..darah xhenti2 mengalir..berpuluh2 cotton aku guna..bayangkan..aku melihat breast yg seakan2 tempurung kelapa yg dah diparot..

* aku bersyukur aku xdpt ingat..walau aku cuba..sementara aku masih boleh..aku catatkan di sini...

 
Copyright © AKU