0

hanya secebis kedamaian...



Aku..seawal subuh hari raya...bersiap sedia untuk pulang beraya ke halaman nenda tersayang...

Hari raya pertama...





titi kedua yang dibina arwah atuk..tempat aku suka menjuntaikan kaki sambil memancing ikan best aku..ikan puyu sambil mengintai burung raja wali kebiruan... dan tempat arwah atuk benar2 marah pada aku..sebab..aku main ikan yang berada dalam sangkar yang dibuat arwah atuk sendiri..huwaaaaa...




gambar dari atas titi...air parit naik..sbb padi dah naik..byk air diperlukan untuk disalurkan ke tali air melalui kunci air...rasanyalah...tapi..kalau hujan banyak sangat..habislah padi... masa kecit aku teringin sangat nak mandi kat parit ni..dulu air bersih sangat..siap ada teratai..tapi apakan daya..aku xpandai berenang...













beginilah pemandangan di sekeliling umah nenda aku...tempat yang aku paling suka sekali...dulu masa aku kecit bolehlah aku berlari di batas-batas sawah sorang2...keanak-anakan..skang xlehla..aku teringat ular sawa...yang aku boleh mengangin-anginkan diri sambil diulit impian dan harapan akan datang...

for sure..bila disini aku berasa damai..bebas dari kota...sehingga aku tak berfikir satu pun di kl...orang yang membesar di kota mcm aku...mmg nak lari ke sini...tapi..tempat yang paling sesuai...aku rasa yang ada pokok padi....heheheh dan yang pasti..lebih mendamaikan kalau kita tahu menjaga hubungan kita dengan tuhan, manusia dan makhluk yang lain...

korangkan suka tengok citer nur kasih...dah dekat dah ngan umah nenda aku...view nur kasih mmg cantik...

dikesempatan ini...dengan merendah hati..aku memohon maaf kepada semua sekiranya ada salah dan silap...(mestilah ada)..















































0

GEMPAQ RAYA...

entah macam mana aku nak mulakan..bimbang menjadi berita yang menggemparkan atau menggembirakan...ataupun menyedihkan...

rombongan merisik dah tiba...gementar pun ada..yelah first time happen kat family aku...seronok ada..takut pun ada...mcm2 persoalan timbul...betulke? jadi ke ni? harap-harap jadi...kalau jadi...ini kenduri kawin yang pertama yang akan berlangsung..

so...aku malas nak lengah-lengah atau wat korang suspen...seminggu lepas raya bertunang...emmm cepatnya...cuti sekolah kawinnnnn!!!!...huhuhuhu

aku ikut je mana yang baik..nak mendirikan masjid la katakan...takkan nak tunggu lagi...mcm2 bermain dalam kepala..apa nak buat...masa dah suntuk..nasib baik pihak sebelah sana ngan aku dah prepare..tinggal nak wat kenduri je xtau kat mana...emmm kad pun belum tempah..

semuanya dah ditentukan tuhan..terima je dengan berlapang dada...

mama n abah bersedia ke x..kene bersedia juga...praktis menjadi mertua...

tinggal berapa minggu je lagi..tinggal berapa bulan je...isk...

aku terima hakikat yang tak lama lagi aku bakal menjadi...kakak ipar..ekekekekkekeke
so korang xyahla suka sangat n sedih sangat ngan berita ni...atau mungkin juga yang tersentap dada...hahahhahah...adik aku yang nak kawin...

bahagian aku belum lagi...ada sebab mengapa belum masanya..pada aku mmgla sentiasa bersedia..tapi mungkin pada tuhan aku belum bersedia..tuhan lebih tahu...
bila adik aku nak kawin..aku pun kena sindrom nak la juga kawin..tapi..apa yang aku boleh buat setakat ni...sebagai hambanya aku tak punya cita-cita yang besar sebenarnya..yang pasti harapan aku cukup besar..yang aku mampu lakukan bertatih melaksanakan wasiat-wasiat nabi...dan aku berharap aku mampu menjadi anak, wanita dan isteri yang solehah..insyallah..amin...
0

MAWAR PUTIH BUAT MAMA...







khas untuk mama...






video
0

GADIS LIDI...






















































































































P/S: hasil lukisan yang dibikin sendiri oleh along..heheh



video































































0

SAKTI

Langit hitam...
Bahang malam...
Menjerut anak adam..
7 penjuru alam...

Rantaian hujan menghempas dakwa...
Menyejuk tali-tali cinta....
Menggenggam lembing dewi dewata... ...
Mengungguli keramat jiwa...
Yang bernama itulah manusia...

Bonda...
Tiada mahu anakanda santap mimpi...

Mengapa begitu...
Sarikkah..
Bersaktilah...

Layar wajah mampan...
Mengembali nanar ingatan ...
Mata hati kebenaran...
Kejadian...kejadian...kejadian...

Bonda...
Mengapa sadis babaknya...
Tiada menyangka begitu tercipta...

Lenyapkanlah...
Luruskan langkah...

Bonda...
Bagaimana mahunya..
Ingatan tiba-tiba...
Sosok besar ketahuan asalnya...
Memperguna panahan kesaktian-Nya...

Untaian berjujuran...
Menggigil menahan...
Menyorong kepedihan...

Anakanda sayang...
Ditimang-timang...
Bermanteralah pada-Nya...

Bonda...
Begini tercipta jalan-Nya
Yang muncul manakah tibanya...
Hati mencari rahmat dalam redha-Nya...
Masih menghantui riwayatnya...

Perginya harus anakanda...
Memberi adil perlunya...

Kasihan melihat...
Makanya harus bahagia penamat...
Kembali ke pangkuan Iradat...

0

ANAK SEKOLAHAN

Agak lewat juga post ni..tapi aku dedikasikan untuk frenz2 lama aku…kenduri kawinnya member aku masa sekolah dulu..namanya azizul azwan amran…dah 2 bulan sebenarnya post ni..tapi aku tak sempat post…post yang asal dah ilang..so ni yang aku back up balik…

Thanks to ida coz sungguh2 nak temu aku n member2 lama…tak sangka ramai yang nak jumpa aku…tapi aku paham yg xdtg tu sbb hal masing2…happy jumpa kwn2 lama…pelbagai saiz ada..heheheh yelah kita dah semakin dewasa kan…yg best compliment dari as..aku maintan dari dulu sampai skang..tak kurus x gemok..hehehe..ala..mcm yg aku ckp ngan as..kalo aku kawin pun sama gak mcm diorang…maksud aku…samala dari segi proses tu…mengembang semua..biasalah perempuan…













mr kiki..mama ida..aku..mama as...heheh


Untuk kiki..mr cool ngan mama ida..heheh..comel betul…so ni la pic fenz aku…ada lagi yang lain..hope dapat jumpa….memang takut bila tahu aku last member ppuan yg belum kawin…yg lelaki aku dengar…iman, mok…lagi sorang sapa yek lupa dah…takziah untuk ida…coz nenda dah pass away..kunjungan kat umah ida hari tu memang sedih nampak keuzuran dia masa dibawak masuk umah…ingat lagi last tengok dia masa balik sekolah dulu singgah umah ida…













acik, apit, Ida, kiki, agip, iwan, khairul, aku

















ni..iman yang dah tak berapa remaja lagi...eheheh...







OOOOiiiii kawan-kawan…..pandai ye korang.....aku dah baca dah taktik-taktik korang kat facebook…kelakar la korang…nak kenenkan aku balik ngan iman…..ehehehehehh…sudah-sudahlah tu...tu kan cite zaman sekolah…..hope sume happy dengan post ni..

0

PIZA SEPUPU AKU

Malam tadi hujan ribut…tiada mahu aku katup tingkap kerana aku suka rembesan hujan…angin deras menampar-nampar pipi dengan lembut…selimut ku tarik beberapa kali lantas kepenatan di siang hari…pintu diketuk lembut mama tanda tahu enggan aku katup tingkap…

Letih nak mampos…3 bulan aku kerah keringat…memang aku kuat bekerja…mama tak gemar melihat aku bertingkah begitu…balik kerja…mandi..solat...makan…terus aku matikan diri seawal mungkin…kurang manja dengannya…dan agak wegah (malas) sekali aku membuat kerja-kerja rumah…tapi abah 2 3 hari ni balik awal…rindu aku agaknya..aku pun rindu ngan abah gak…sabtu ahad memang masa aku untuk family aku betul-betul…biasa ahad tengok tv sama abah n mama…baca paper sama­-sama…mengusik..bergurau…marah-marah sayang...

Awal pagi ni aku mula dengan tenang melangkah awal menuju ke perhentian walaupun masa ku tilik berkali-kali…peredarannya agak lewat…

Sampai sudah pucong, 8.30, awal sangat, ah xmungkin aku tuju terus KLH, menggerutu dalam hati…g ah 7 E..beli apa ek…mentos..tu jew?...lagi? mata tertumpu bernaskah media bacaan…paper?..xnak..wanita?..xnak…mangga?..xnak…napa jemari ini menggeletik mencapai…si kiri cuba menangkap maksud kanan…jangan katanya…apa haram kew…kanan menyanggah…lantak korang la nak bergaduh…hati berasa dangkal…ni je kak? si penjaga kaunter bertanya…em ni jew…

Harmoni…isk…HARMONI!!!...yang aku beli…isk…segala anggota terdiam…masing-masing memandang…apa betul ke?emmmmm..dah nak kahwin kew…mungkin dah dekat-dekat…agaknya…bila nak baca? balik umah ah baca…agak ironi kira aku baca di kaunter disaksikan mata-mata yang lain..dan mungkin persoalan yang sama diaju pada aku…malas merangka jawapan..mengelak lebih baik…

Mungkin kala dilihat mama aku membaca…terkejut mungkin tidak…faham lebih ia rasanya…penat agaknya mengasak aku dengan soal kawin…walaupun dengan bunga-bunga bahasa…tak sabar lagi…bukan desak…menyuarakan hasrat…

Memikir….membawa aku bulan 6 ini…kakak sepupu nak kawin!!!! Hai…tahniah dari aku…tapi aku mula rasa gelisah…bukan sebab dia nak kawin…tapi sebab-sebab yang akan berlaku selepas dia kawin…huaaaaaaa….

emm kalo balik kampung kedah..aku nak tido ngan sapa…dari kecit sampai beso…bila balik sini aku memang asik berkepit je ngan dia…dialah tempat aku bermanja almaklum aku mana ada kakak n abang…adik jew, dia plak xde adik ppuan 2 adik lelaki jew…meski pakcik ada triple anak perempuan..tapi obviously…kami berdua memang rapat…dialah orang yang selalu beking aku bila aku terang-terang buat salah nak nak bila maksu menjerit sakan marah cucu-cucu nenek buat salah…bergegar kampung..ekekekk….bertempiaran lari semua…termasuklah aku, yang tak sempat lari gasak ah kena cubit maksu…hahaaah meluah isi cerita, bantal bucuk aku pun dia jugek, kala dingin menitiskan embunan pada zink halah halah kak piza….
emm dah tentu xde sapa nak bawak aku naik moto ronda-ronda satu kampung....hirup udara dari hembusan pokok getah…lalu kat kubur…rumah usang…rumah tinggal…belitan belukar..sengaja menakutkan diri…hhehe…nak nak bila orang kampung…ohhh ni la linda anak man…ekkekek mai mana…kl..itulah ayat-ayat yang kerap diulang dari aku kecit sampai beso…dulu tiap kali aku nak balik kl..aku pelik sangat..jiran-jiran kat kampung..kawan-kawan arwah nenek sanggup berkumpul bawah rumah untuk memeluk kami, bersalaman, mengucapkan selamat tinggal..kirim salam dan sekian-sekian…muhibah betul…rasa bestlah..ada gak yang nangis…ekekek…tapi la ni dah xlagu tu…ramai mati dah…yang muda lari kl…emm

Satu sindrom yang aku nampak kat sini..kebanyakan wanita berkawin dengan lelaki lebih muda dari diorang…emmm..what to say..dah jodoh…emm jodoh aku?...jawapan yang klise aku leh bagi…kuputuskan…biarlah rahsia…hehehe
0

SEPATU 3










Cuba teka milik siapakah sepatu-sepatu ini?

Adakah pemiliknya hanya sepemilik sahaja?

Atau sepemilik ini mempunyai 3 sepatu yang sama?

Atau 3 sepatu yang sama mempunyai 3 pemilik yang sama?

Mari kita lihat jawapan di bawah......ehehhehehe.....






Jawapan: pacit, feat n is.....

sebenarnya...saya tidak tahu mengapa blog kali ini saya sungguh jaki sekali...

sebenarnya....saya suka nak gelak...

sebenarnya...saya nak mengusik adik is yang suka sangat berbaju belang slim....ekeke

tu jew....

semoga terhibur.....ekekeke

0

ZALITA VS AIN


Babak Cinta Untuk Ain:-

ZALITA: Shahrul saya cintakan awak!

SHAHRUL: Awak tak boleh macam ni. Awak kawan Ain.

ZALITA: Kenapa awak cari Ain? Ain tak nak dicari! Awak tak nampak ke saya sayangkan awak?

SHAHRUL: Saya cerita masalah saya pada awak supaya awak beritahu Ain. Awak tak
sepatutnya buat Ain macam ni.. Ain percayakan awak..Awak kawan baik dia..Awak
tikam dari belakang!..Sepatutnya awak jaga hubungan kita!...

Kejikan emm...pada pendapat anda, jika anda mengaku diri anda sebagai sahabat kepada rakan
baik anda...tegakah anda menikamnya dari belakang, dari depan, dari kiri, dari kanan, dari atas, dari bawah..atau di mana penjuru sekalipun..tegakah anda?!...

Kejikan emm...pada pendapat anda, jika anda mengaku diri anda sebagai sahabat kepada rakan baik anda...tegakah anda mendapat nama, kuasa, pangkat, cinta yang bersifat dunia dengan menikmatinya dari kesusahan rakan-rakan yang lain? Tegakah anda?!...Fikirkanlah...kerana ia bisa jadi jatuh pada talak penganiayaan pada insan yang lain..ehmm..

Soalan di atas adalah soalan kecekapan minda..


Sekadar untuk berkongsi dan renungan bersama:

Wahai telinga yang mendengar...
Mendengarlah dengan rasa takwa...
Wahai bibir yang berkata-kata...
Berkata-katalah dengan Zikrullah...
Wahai jiwa yang hidup...
Hiduplah dengan kasih sayang...
Wahai jantung yang berdegup...
Berdeguplah dengan kalimah Lailahaillallah..
0

BAYANG-BAYANG



BAYANG-BAYANG...

Kelihatannya berdiri…menanti…
Menjinjing langit ilmu…

BAM! BAM! BAM!

Siapa tu?..
Ohh…Bayang-Bayang…
Lambat awok balik…

BAM! BAM! BAM!

Siapa?..
Siapa?!...
Ohh…Bayang-Bayang…
Hang pi mana?...

BAM! BAM! BAM!

Tap…tap…tap…
Ohh…Bayang-Bayang…
Ingat tak tubik…

BAM! BAM! BAM!

Siapa!!!...
Ohh…Bayang-Bayang…
Kuliah batal..tahu doh..jamal gitau tadih…

BAM! BAM! BAM!

Tidak ku menyangkakan ini yang terjadi…bila si dia undur diri ..lalalalalala
Ohh…Bayang-Bayang…
Baby n Ema lepak sini jap tau…

Berkening teduh…
Berwajah hening…
Menangkap perlahan…
Pulasan kamar…

ASSALAMUALAIKUM…

Kamar sepi halba dingin…
Beda kamar 2 penjuru lawanan…penuh kehangatan…
Tiada kerisauan…
Gebar kuning menguliti dinding kulit…
Kelam mewarna siang…

..........Bayang-Bayang berhenti di garisan ini..........

Melabuh pandangan…
Kosong...

Kamar 2 penjuru…
Kosong…

Ditinggalkan…
Kosong…

Bayang-Bayang seorang…
Saat-saat akhir…
Dalam bayang-bayang…

Koi mimpi dapat persatuan… awok…lupakan jelah dia…jaga diri baik-baik…

Hang jangan lupa kat aku…aku nak gak tunang tahun ni…

Orge ingak nok sambung belaja..degree…bose…dakpun kijo…

Kelik ni…oghe nok kurus…tak tahulah...

Baby ema jom gi pucong gaden…ajak is ngan pacit sekali...


..........Bayang-Bayang berhenti di garisan ini..........

Lembayung bebayang…
Mengekori…
Meliliti…
Titisan payungan…Bayang-Bayang…

EMM…

EHMM…

EHMMM…

Mengeluh?...Bukan…
Mendesah?...Bukan…
Mencarut?...Bukan...

Menghela nafas barakah…
Menghimpun tautan kolbi…
Menyerap serat nadi…

Bayang-Bayang…si pengukir hati…
Melintasi babak silam…
Menghembus sadar zarah kelam…

..........Bayang-Bayang berhenti di garisan ini..........



video
0

WIDAD REHAL HATI


Tertulis sudah hijab Illahi...

Siapa gerangan Rehal Hati...

Kan ku buka Widad Jantung Hati...

Sebagai kabul bacaan syukurku nanti...


Insyirah diri ditahan lagi...

Wafa Udaimatunnur...

Bukti sedari awal redha di taman hati...


Rehal Hati tidak mengetahui...

Siapa gerangan Jantung Hati...

Rehal Hati ditemui...

Istikharahti Jantung Hati...


Bait-bait Jantung Hati...

Tidak sabar untuk melengkapi...

Tulang rusuk kiri...Rehal Hati...

Jantung Hati...bersilang pangkah...Rehal Hati...

Jantung Hati beramanat diri...

Cinta Illahi kekal abadi...

Kelak ketemu Rehal Hati...

Takhtakan bahagia buatnya nanti...

Si Rehal Hati menatang Si Jantung Hati...

Janjimu Tuhan..ku tahu..jawapan pasti...


Walau terputus ikatan ini...

Aku redha kehendak Illahi...

Relaku kerna putus mati...

Terpisah kita di negeri abadi...


Wahai Widad...

Wahai Insyirah...

Wahai Wafa Udaimatunnur...

Cahaya fana...dari Jantung Hati...

Penyambung ikatan...buatmu Rehal Hati...


(ori by along)

0

JBi AKU?



KATAKU PADANYA: Maaf.

KATAKU PADANYA: Aku tidak tahu..JBi AKU?
KATANYA PADAKU: Mengapa?

KATAKU PADANYA: Benar niat hanya...JBi AKU. Tapi aku berfikir..apa JBi AKU?

KATAKU PADANYA: Jika benar JBi AKU..Aku mohon petunjuk..Apakah JBi AKU satu rezeki yg
baik untuk hidup dan matiku...Jika YA..JBi AKU..rela.

KATAKU PADANYA: Jika TIDAK JBi AKU..maka takdir rezeki ALLAH luas..aku rela...mana
ALLAH tentu buatku.

KATAKU PADANYA: Harapan JBi AKU..jangan

KATANYA PADAKU: Aku berharap tinggi tidak.

KATANYA PADAKU: Terpulang kepada niat individu.

KATANYA PADAKU: Itu hak kamu.

KATANYA PADAKU: Itu peluang hidup kamu. Masing-masing ada rezeki.

KATAKU PADANYA: Aku harap..jangan sedih..kiranya JBi AKU..bukan.

KATANYA PADAKU: Tidak mengapa..paksa JBi..bukan.

KATAKU PADANYA: Aku tahu kelak sedih..JBi aku..diajar.

KATANYA PADAKU: Tidak mengapa..faham.

KATAKU PADANYA: Terima kasih

KATANYA PADAKU: Sama juga.
2

AKU DAN CITA2..

Masa aku geledah arkib..aku jumpa dokumen hayat kecil. Nostalgia beberapa detik di meja guru setiap tahun..Dlm byk2 rekod..aku paling tertarik dengan KAD REKOD PERSEKOLAHAN MURID SEKOLAH RENDAH..part mana? aku rasa korang pun mesti alami benda yg sama..APA SAYA HENDAK JADI BILA SAYA BESAR (Pilihan Pekerjaan Oleh Murid)

Nilah cita2 aku..yg saban tahun bertukar jew..

Tahun/Darjah Pilihan 1 Pilihan 2 Pilihan 3

1989 1 Ros Guru Pramugari Jururawat

1990 2 Ros Ustazah Guru Pramugari

1991 3 Ros Guru Jururawat Penyiasat

1992 4 Ros Guru Jururawat Polis

1993 5 Ros Guru Jururawat Pramugari

1994 6 Ros Guru Jururawat Ustazah

Aku dah rasa 3/4 dari job di atas tu..mcm mana..senang jew..

  • Guru- Sebelum tadika aku dah expert dengan penulisan dan pembacaan ABC 123 ejaan A Y A M, E PA L n perkataan yg perlu dieja..Biasanya akulah owang yg paling awal ngadap (hanto) buku latihan..yg len2 terpaksa drift kejo aku...heheh bentang beso2 atas meja cikgu dengan tgn aku penuh ngan cokodok bom tajaan mak kepada kawan aku yg berjaya mendapat tender kueh tadika agaknya masa tu..Cikgu hasnah bengkeng ngan aku..mungkin saiznya yg agak beso maka layaknya dia digelar guru..kukkuk Cikgu Roslinda xpernah pukul aku ngan pembaris panjang kaler kunin..sbb..aku selalu tengok cikgu linda dating belakang toilet ngn pakwe dia..hehehhe pakai baju pink tu...emm berbalik kepada jawatan aku...lepas pok amai2 ngan Opi...aku g umah Iben..bukanlah Iben merupakan pelajar bermasalah pembelajaran tapi dia telah menobatkan aku sebagai gurunya..maka bermula dari situlah aku menjadi guru tadika part timenya..selepas bermain sep sep bom bom ngan opi..

  • Ustazah- Aku pun sama cm kekanak yg lain..kena hanto belajar agama..Tiap2 hari aku bawak al-quran. Biasanya aku kena cari tajwid..aku selalu tido masa ustazah aku ngaji..tapi dia xpernah marah aku..tapi agak2 turn aku kena baca..aku xlah tido..hehehe Masa kecit aku pernah tanya..ibu..napa along kena pi sekolah agama..kan sama ptg pun pi sekolah jugek.. Kata ibu..nanti along jadi anak baik..Apa pun aku suka kain kaler ijo tu..ranking aku biasa 1-4..suka dapat hadiah..owang tepok tangan..heheh..paling best ustaz ckp kat odience aku pakar sejarah..heheh nak tamat darjah 6..ustaz galakkan aku aply sekolah agama..sbb aku pikir aku ni bukanlah baik sangat..sbb ketika itu aku berkecenderungan untuk beruniform pendek kaler biru awan dengan tocang 1 xpun riben putih, merah, biru, itam..di sebuah sekolah sekular..maybe..Ting 3..aku dah pakai tudung..walaupun xbetol2..acah2..tapi..slow2..aku belaja tutup orat..dak2 lelaki selalu cakap..ko ni baiklah..cm ustazah..secara auto..aku dah dapat gelaran tu..eheh..so xyah lah aku susah2 aply job ni..eheheh

  • Polis- Disbbkan abah polis..maka cita2 aku pun polis lew jugek..Abah..esok beso..along nak jadik polis..Adik pun sama..(adik aku menyampok)..walaupun jap2 dia nak jadik bombe..jap2 nak jadik asko..hehhe Abah selalu bwk aku g opis merangkap secretary dier..buat kejew2 admin..nanti aku dapat upah..kadang not ijo..kdg not merah..hasil rajin aku tlg abah..aku g opis abah aply senyap2..abah xgalak aku jadik polis..tapi nasib baik aku xdpt..sbb..cepat kesian..nanti aku berkawan baik dengan banduan..hehehh..cukuplah aku pasang butang kilat2 uniform abah..heheh

  • Jururawat- Dlm byk2 job..inilah job yg paling aku sukew..missi xbertauliah hehheh masa aku banyak ngan doc n patient..aku buat obat..n aku juga mkn obat..apa jew obat yg ada aku mkn..dh free..xkeno bayar..Tapi xbest sbb..aku xde MC cam owang lain..heheh doc napa saya xleh dapat MC?..Boleh..u leh dapat..tapi..u punyew MC 32 hb...siot..heheh Aku paling sukew wat dressing..satu hari dekat 10 owang aku balot luka..yg bestnya..patient suka aku yg dressingkan..mana itu Missi?..tala masuk ini jam ah..xpalah..nanti dia punya jam i masuk..heheh mcm2 luka aku balot..n mcm2 organ n abdomen manusia aku balot..kesian kalau yg kencing manis..sampai dah reput kaki kena cuci n balot..tapi luka yg paling tragis bagi aku..breast cancer..darah xhenti2 mengalir..berpuluh2 cotton aku guna..bayangkan..aku melihat breast yg seakan2 tempurung kelapa yg dah diparot..

* aku bersyukur aku xdpt ingat..walau aku cuba..sementara aku masih boleh..aku catatkan di sini...

 
Copyright © AKU